Avize și evaluări psihologice

Evaluarea psihologică reprezintă investigarea comportamentelor și a funcțiilor psihice ale persoanei si este utilă în formularea diagnosticului, în construirea programelor terapeutice, în evidențierea caracteristicilor și mecanismelor psihologice ale unei persoane, precum și în determinarea capacităților unei persoane de a fi apt pentru o activitate.

Evaluarea psihologică pentru copii este solicitată atunci când părinții sunt îngrijorați de comportamentul copiilor lor, precum și în cazul unui divorț în care sunt solicitate avize pentru tribunal, situații de abuz sau pentru stabilirea domiciului.

La copii si adolescenți evaluarea psihologica este utila in diagnosticul intarzierilor in dezvoltarea psihomotorie, tulburarilor de limbaj si comunicare, de functionare cognitiva, tulburarii de hiperactivitate/inatentie (ADHD), tulburari de comportament si tulburarilor de spectru autist.

În cazul adulților, evaluarea psihologică este recomandată în cazul în care aceștia au suspiciuni în privința stării lor psihice si  este utila in psihodiagnoza  tulburarilor anxioase, obsesiv-compulsive, tulburarilor de afect si dispozitie, tulburarilor de personalitate.

Procesul de evaluare psihologică constă într-un interviu clinic care durează aproximativ 50 de minute în care, atât în cazul copiilor cât și al adulților, psihologul adresează câteva întrebări și aplică teste psihologice clinice, care vizează nivelul cognitiv,  nivelul de maturitate socio-afectiv/stabilitatea emoțională. Interviul include întrebări referitoare la datele biografice ale persoanei, identificarea simptomelor, identificarea unor situații sau evenimente (accidente, traume, abuzuri) care ar fi putut produce efecte în timp. Rezultatele obținute în urma evaluării psihologice sunt confidențiale și se concretizează printr-un raport/aviz utilizat apoi în relație cu autoritățile.

În cadrul Clinicii de Fericire, specialiștii noștri efectuează:

  • avize pentru Comisia de expertiza a persoanelor cu handicap 
  • evaluări psihologice în situatii de: abuz sau neglijare a copilului, stabilirea custodiei minorilor, stabilirea timpului de vizitare a copiilor
  • avize pentru autorități: instanțe judecătorești, poliție, asistență maternală, voluntariat ISU sau SMURD

Stabileşte o întâlnire!