Fericit si sanatos

Miercuri, 8 mai 2019

Sa fii sanatos te poate face fericit, dar sa fii fericit te poate face sanatos?
Da. Cercetarile arata ca oamenii care se bucura de viata tind sa se mentina intr-o conditie fizica mai buna decat cei care nu o fac.

Cand suntem fericiti organismul nostru secreta  anumiti hormoni care sunt responsabili de starea noastra de fericire si cu ajutorul carora organismul nostru se vindeca mai repede si ramane mai mult timp sanatos. Vom vorbi despre acesti hormoni folosind o metafora.

Atunci cand privim un film, muzica de fundal este cea care ne da indicii despre ceea ce urmeaza sa se intample. Imaginati-va urmatoarea scena: o femeie se intoarce noaptea acasa. Luminile sunt stinse, descuie usa si in intuneric zareste o silueta masculina langa fereastra. Daca in acel moment se aude o muzica infricosatoare, ea se va speria si isi va imagina ca va fi atacata si taiata in bucati. Daca, in schimb, va auzi o muzica suava de saxofon ea se va imagina atacata intr-un mod mult mai placut.

Hormonii sunt pentru organism ceea ce este muzica pentru film, ei fiind cei care ne fac sa fim veseli sau tristi.

Endorfinele sunt eliberate de corpul nostru pentru a estompa durerea, a aşterne uitarea peste experienţe fizice traumatizante, pentru a ne relaxa, a favoriza procesul de însănătoşire şi întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru crearea senzaţiei de bine. Creierul secretă endorfine şi sub influenţa efectelor emoţiilor pozitive, precum râsul, dragostea, recunoştinţa, credinţa. Prin cultivarea emoţiilor pozitive, se eliberează mai multe endorfine, care, la rându-le, generează fericire. De aceea, endorfinele sunt cunoscute şi sub numele de hormonii fericirii. Endorfina reduce intensitatea duerii si anxietatea, stimuleaza sistemul imun, intervine in procesul invatarii sau in adaptarea la lumina sau intuneric.

Serotonina si endorfina reprezinta doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc si a caror cantitate e controlata de creier. Serotonina este un neurotransmitator care are un rol important in producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale.

Oxitocina este hormonul relațiilor afective, ea contribuie la formarea ataşamentului între oameni,  la tendinţa de a avea relaţii stabile de cuplu, generozitate şi comportamente altruiste, cooperare si sociabilitate.

Dopamina stimulează atenția, oferă un sentiment de plăcere, ne face energici și bine dispuși.

Oamenii fericiti au inima si arterele mai tinere, iar varsta lor reala este mai mica decat cea din buletin. Oamenii fericiti isi revin mai repede dupa operatii, suporta mai bine durerile, au tensiunea mai scazuta si au o speranta de viata mai mare decat cei nefericti.

Oamenii fericiti au sistemul imunitar mai puternic – fac mai rar raceli si alte viroze. Iar cand fac viroze, simptomele lor tind sa fie mai usoare.

Oricine doreste sa fie fericit, iar avantajele sunt evident, destule. Insa adevarul este ca oamenii nu se pricep mereu sa spuna ce anume ii face fericiti.

Am cautat si eu multa vreme o definitie a fericirii. Cea care mi se pare cea mai potrivita este aceasta: “Fericirea nu inseamna sa ai cea ce doresti, ci sa doresti ceea ce ai!”

Asa ca, doriti ceea ce aveti, faceti multa miscare, dormiti suficient, fiti recunoscatori, iubiti, ajutati-i pe ceilalti, radeti mai mult, daruiti imbratisari si veti fi mai sanatosi!