Cum traim ca parinti divortati?

Duminică, 5 mai 2019

Am divortat! OK. Haide sa vedem cum putem pastra o relatie cu fostul partener pentru a intretine relatia parentala cu copilul/copii adeseori marcati de consecintele afective si psihologice ale divortului parintilor.

Divortul sau separarea a doua persoane inseamna ruptura relatiei conjugale nu si a relatiei parentale. Partenerul iesit din relatie va continua sa fie parinte pentru copil si daca suntem parintele cu care a ramas copilul trebuie sa-I permitem celuilalt sa fie prezent in viata copilului nostru. Daca suntem parintele care nu are custodia copilului va trebui sa facem parte din viata copilului pentru ca acesta are nevoie sa stie ca este in continuare iubit si acceptat.

Se poate intampla sa ii folosim pe copii pentru a intretine o stare conflictuala cu fostul partener; sau pentru a intretine o relatie fictiva cu fostul partener. Acest lucru inseamna ca travaliul de doliu legat de divort nu a fost facut si ca acea situatie ne trimite la ranile personale mult mai vechi.

Fiecare membru al unui cuplu despartit va trebui sa aiba grija de relatia cu fostul partener, o relatie care sa permita dialogul, comunicarea, care sa faca posibila intalnirea celor doi pentru copil, pentru a participa la evenimente din viata copilului (serbari, zile de nastere, concursuri sportive, etc). In cazul femeilor, ele vor trebui sa aiba grija de relatia maternala cu copilul lor, sa continue sa fie mama fara sa incerce sa il inlocuiasca pe tatal copiilor, sa vorbeasca in numele lui, sa il critice, sa il descalifice sau sa il amplifice. In cazul barbatilor, relatia paterna cu copilul va trebui sa aiba in vedere ca, daca nu poate sa-si vada copii decat ocazional sa evite sa se lase acaparat de dimensiunea de tata care recompenseaza. Este foarte tentant sa se prezinte ca un tata permisiv si prieten cu copiii lui atunci cand nu ii vede decat doua week-end-uri pe luna!

Toti parintii, divortati sau nu, exista pentru a raspunde nevoilor copiilor, dar nu exista pentru a satisface toate dorintele copiilor (si nici sa ii folosesca pentru a-si depasi culpabilitatea de a fi pus capat relatiei de cuplu).