Frica de căsătorie

Miercuri, 2 sep 2020

Frica de căsătorie, denumită și gamofobie, reprezintă teama irațională de mariaj, de asumare a unui angajament față de cealaltă persoană din cuplu. Această fobie se regăsește atât la femei cât și la bărbați și se manifestă printr-o stare de anxietate, neliniște, îndoială, precum și prin atacuri de panică, palpitații, greutăți ale respirației etc. Deși își doresc o relație serioasă, persoanele cu această fobie tind să amâne momentul căsătoriei, gâsind numeroase motive pentru care să nu o facă, din cauza anxietății pe care o resimt.

În general, această fobie este cauzată de modul disfuncțional prin care o persoană își evaluează relația actuală, fostele experiențe precum și relația deficitară a propriilor părinți. O căsătorie nefericită a părinților, în care a asistat la certuri, agresivitate sau neglijență, abandon, îl determină pe adultul gamofob să creadă că propria relație va avea același traseu odată ce o va oficializa.

De asemenea, persoanele care au mai fost căsătorite tind să creadă că nemulțumirile, minciunile, infidelitatea din fosta relație o să se repete și consideră că nu mai are niciun rost să se căsătorească din nou, evitând momentul pentru a se proteja de o posibilă suferință. Pe de altă parte, schimbările pe care le aduce căsătoria, dar și cerințele pentru ca aceasta să reziste: sinceritate, dragoste, compromis și respect reciproc, îi pot speria pe cei care nu doresc să-și asume o mare responsabilitate, care doresc să mai "copilărească" și să mai profite de propria libertate.

Rezolvarea acestei fobii se poate realiza prin ajutor de specialitate: psihoterapia, aceasta din urmă ajutând atât la rezolvarea problemelor din copilărie și din fostele relații, probleme care nu vă definesc iremediabil, precum și la îmbunătățirea relației actuale astfel încât să devină ceea ce vă doriți.