De ce rămânem în relații disfuncționale?

Joi, 5 mar 2020

Se întămpla uneori să rămânem într-o relaţie deşi nu ne mai simţim cu adevărat fericiţi şi împliniţi. În această situaţie, ne reamintim momentele frumoase petrecute împreună, mesajele care ne-au făcut să zâmbim, perioada în care persoana de lângă noi era cu adevărat specială, însă în timp ceva s-a schimbat. Ai vrea să te îndepărtezi, dar teama de a nu îl răni pe celălalt te face să rămâi în relaţie deşi nu mai simţi să faci asta.

Este indicat ca fiecare dintre cei implicați într-o astfel de situaţie să se întrebe care îi este nevoia din spatele dorinţei de a rămâne. Dacă nu cumva defectele celuilalt răspund unor nevoi personale profunde și astfel toată situația îi oferă de fapt ce vrea într-o relație. Uneori stăm cu celălalt pentru defectele lui, nu pentru calităţi asa cum ne place să credem. De exemplu, un partener dominator care îţi dictează fiecare pas din viaţă, poate de fapt te eliberează de responsabilitate şi îţi oferă confortul de a face altcineva alegerile pentru tine.

Se ştie că o relaţie este şansa de a ne cunoaşte mai bine, de a deveni persoane mai bune, împlinite şi fericite. În momentul în care simţi că relaţia actuală nu mai duce nicăieri, că nu te mai potriveşti cu partenerul, încearcă să-ţi întorci privirea către tine şi nevoile tale, reconstruieşte-ţi autonomia, stabilitatea emoţională şi încrederea în tine, toate acestea ajutându-te să creezi relaţii viitoare mai frumoase, stabile şi împlinitoare.