Etapele unei relații

Luni, 7 sep 2020

"E poate adevărat că nu existăm cu adevărat până când nu ne vede cineva existând, nu vorbim cu adevărat până când nu înțelege cineva ceea ce spunem, în esență, nu suntem pe de-a-ntregul vii până când nu suntem iubiți." (Allain de Botton)

Orice relație parcurge un anumit ritm psihologic, constituit din mai multe etape, în cadrul cărora partenerii trec de la "eu" la "tu" sau chiar la "noi". Deși filmele romantice ne invocă ideea că o relație presupune o primă întâlnire, mici obstacole și iubirea veșnică, adevărul este că iubirea seamănă unei călătorii fără o destinație anume, această fiind alcătuită din etape ciclice care se pot repeta, mai ales dacă partenerii au înțeles cum pot ajunge înapoi.

  1. Etapa fuziunii. Fiind cunoscută și ca etapa "lunii de miere" în care partenerii cred că au găsit "persoană perfectă", compatibilă și asemănătoare lor. Emoțiile resimțite de parteneri în această perioadă le întunecă partea rațională a creierului, determinându-i să fie dependenți de partener, să ignore diferențele și incompatibilitățile. În această etapă este necesar să nu fie luate decizii pripite, întrucât sentimentul de îndrăgostire este unul temporar.
  2. Etapa descoperirii. Partenerii își dau seama că nu sunt chiar așa asemănători, apar diferențele, dezacordurile, lupta pentru putere. Calitățile partenerului încep să vă enerveze, iar sentimentul de îndrăgostire se transformă în iritare. Toate aceste lucruri nu trebuie să vă sperie, întrucât ele nu reprezintă semne ale unei eventuale despărțiri, ci prilejul perfect de a învăța cum să comunicați cu partenerul, de a găsi împreună soluții la problemele cu care vă confruntați, de a înțelege că există 5 limbaje ale iubirii și că fiecare trebuie să cunoască limbajul prin care partenerul său vrea să primească dragoastea.
  3. Etapa nesiguranței. Partenerii încep să-și reevalueze individualitatea, apare iar "eu" în loc de "noi". Apare neguranța, îndoiala în privința relației, partenerii încep să se gândească dacă este cazul să plece sau să schimbe ceva. În această etapă este necesar să vă înfruntați problemele de cuplu, să vă exprimați afecțiunea chiar dacă sunteți furioși sau supărați, și să încercați să găsiți aspectele pozitive ale relației dvs.
  4. Etapa deciziei. Apare indiferența, partenerii încep să acorde mai mult interes propriilor activități, sarcinilor profesionale, prietenilor. Unii încep să schițeze planul unui nou început alături de altcineva. Partenerii își dau seama ce i-a condus în această etapă dificilă a relației lor, unii sunt dispuși să rezolve situația, alții decid să plece.
  5. Etapa parteneriatului. Partenerii au învățat să comunice, să coopereze, să accepte atât propriile defecte cât și pe cele ale partenerului, dându-și seama că nu există "partenerul perfect". Partenerii devin cei mai buni prieteni, petrec mult timp împreună și nu se plictisesc, găsesc mereu motive noi pentru a se reîndrăgosti de celălalt. Ei realizează că vor mai urma perioade dificile, dar deja știu cum o să le facă față.

În care etapă a relației sunteți? Simțiți că puteți comunica orice cu partenerul? Celălalt este dispus să schimbe ceva pentru funcționarea relației? Dacă doriți să aflați mai multe despre relația dvs, puteți apela oricând la terapie de cuplu.