Trebuie?

Marţi, 21 iul 2020

O mulţime de oameni nefericiţi continuă să facă ceea ce fac chiar dacă știu că aceasta este cauza nefericirii lor. O mare parte din acest comportament uzual provine de la un mic cuvânt — „trebuie“. Fiecare dintre noi are responsabilităţi pe care e bine să le respecte și, de fapt, o mare parte din fericirea noastră reală în viaţă provine din respectarea angajamentelor în familie, la muncă și în comunitate.

Pe de altă parte, la un moment dat, cu toţii ajungem să ne confruntăm cu o serie de „trebuie“ care ne obosesc — acele preocupări urgente care, la a doua privire, s-ar putea să nu fie chiar așa de importante.

Acestea sunt vocile pe care le purtăm din copilărie: „«Trebuie» să îţi lustriești pantofii în fiecare zi“ sau „Nu «trebuie» să pui niciodată cratiţe în mașina de spălat vase“. Deseori, acestea nu sunt propriile noastre reguli, ele aparţin altcuiva — mamei noastre, profesorului, verișorului sau vecinului. Și cu toate că pot fi reguli folositoare, pot acapara de asemenea inutil timpul și energia noastră, împiedicându-ne să facem lucrurile care ne fac fericiţi.

Fă o listă cu toţi acești „trebuie“ din viaţa ta. Gândește- te când ai început să privești o activitate ca pe ceva ce „trebuie“ făcut și cine a încurajat acest lucru. Apoi trage o linie peste orice „trebuie“ care nu mai are sens pentru tine, peste toate acele obligaţii de mult expirate. Străduiește-te să-i reziști lui „trebuie“ ori de câte ori apare. În acest fel vei începe să creezi noi tipare ce se potrivesc mai bine în viaţa ta și scopurilor tale prezente.