Nu te compara cu ceilalţi

Miercuri, 12 aug 2020

Nu te mai uita în curtea vecinului. Când vine vorba de fericire, comparaţiile sunt rareori de ajutor. Fericirea este un fenomen subiectiv; este trăită în mod diferit de fiecare în parte și înseamnă lucruri diferite pentru diverși oameni. Așa cum se spune, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă — nevoile și dorinţele noastre variază, deci ceea ce îl face pe un om fericit ar putea să nu aibă același impact asupra altei persoane. Deși cei mai mulţi dintre noi realizează diferenţele dintre așteptările noastre individuale, este ușor să cazi în capcana celui ce privește peste gard, uitându-te la ceea ce au vecinii și gândindu-te că și tu ai neapărat nevoie de asta. Această abordare este pur și simplu nefolositoare și aproape sigur o cale directă spre nefericire.

Cercetările indică în mod cert faptul că cei fericiţi apreciază ceea ce au și se concentrează mai puţin pe ceea ce nu au. Studiile de fericire pe termen lung au arătat că bogăţia, localizarea geografică, climatul și rasa au prea puţină influenţă sau chiar deloc asupra nivelului de fericire al unei persoane. Același grup de cercetători pretind în mod clar că, decât să se judece pe ei înșiși în raport cu ceilalţi, oamenii fericiţi mai degrabă își clarifică pur și simplu ceea ce este important pentru ei și apoi se concentrează pe atingerea și îndeplinirea priorităţilor lor.

Rezultă de aici că, pentru a atinge fericirea trebuie să înţelegi ce înseamnă ea pentru tine, și să determini ce trebuie să faci pentru a avea parte de cât mai multă fericire în viaţa ta.

Nu te compara cu ceilalţi — fericirea are o croială diferită pentru fiecare!