Evitarea

Miercuri, 5 aug 2020

Evitarea este un mijloc frecvent de a “rezolva” problemele: cu toţii am reacţionat așa înainte și o vom face din nou în viitor. Evitarea înseamnă să nu te confrunţi cu ceva ce te deranjează sau să negi realitatea unei situaţii. Problema cu o astfel de abordare a schimbărilor din viaţă este că funcţionează destul de bine pe termen scurt, dar doar pe termen scurt. Când avem probleme nerezolvate, trăim o neliniște emoţională, care poate fi în mod semnificativ stresantă, deci,dacă ceva nu este bine sau în cazul în care ceva te deranjează, fă ceva în legătură cu asta.

Deseori, ceea ce ne reţine de la rezolvarea unei probleme este o frică de necunoscut. Evitarea vizitei la un doctor nu lasă doar afecţiunile noastre netratate, ci permite și grijilor noastre să se mărească. Identifică sarcinile pe care le-ai amânat și încearcă să înţelegi de ce ai amânat ceva important. Acţiunea nu poate schimba întotdeauna împrejurările, dar negarea este fără îndoială un mecanism inutil și ineficient de a face faţă unei situaţii; acţionând pozitiv crești șansele unui rezultat pozitiv (uneori în ciuda situaţiei). Trierea problemelor tale este de fapt foarte benefică și poate contribui la sentimente de satisfacţie, mulţumire și fericire.

Deci, nu amâna! Dacă ceva trebuie făcut, fă-l. Cu cât amâni mai mult, cu atât te vei simţi mai frustrat și mai nemulţumit. Dar, de îndată ce te implici și faci ceea ce trebuie să faci, vei trăi cu siguranţă emoţii pozitive, cum ar fi fericirea, mândria și satisfacţia.