Timiditatea și neîncrederea în propria persoană

Miercuri, 9 sep 2020

Timiditatea reprezintă o stare de îngrijorare și disconfort resimțită în interacțiunile sociale, o teamă legată de evaluarea negativă a celorlalți, care vă poate îngreuna îndeplinirea obiectivelor personale și profesionale. Timiditatea se poate manifesta prin: simptome fizice precum bătăi accelerate ale inimii, înroșirea feței, tremur, transpiraţie; comportamental prin: evitarea contextelor sociale și a riscurilor, cât și cognitiv: printr-o evaluare negativă a propriei persoane, sensibilitate la feedback-ul negativ.

În general, oamenii timizi sunt îngrijorați că ceilalți și-ar putea face o părere greșită despre ei din cauza anumitor trăsături fizice particulare: greutatea, înălțimea, dantura, având impresia că acestea sunt importante când vine vorba de o viață socială normală. Dacă încearcă să inițieze o conversație sau să invite pe cineva la o petrecere, se îngrijorează că solicitarea lor poate deranja cealaltă persoană, ajungând să considere interacțiunea cu ceilalți o povară, oamenii putând să îi refuze. Ei devin anxioși dacă persoana cu care trebuie să vorbească le este superioară, dacă este carismatică, populară și plăcută de ceilalți. De asemenea, le este frică de greșeli, considerând că o singură greșeală îi poate face pe ceilalți să îi respingă sau să îi umilească.

Oamenii timizi cred adesea că ceilalți nu îi plac, că îi consideră plictisitori, ciudați sau enervanți, fără nicio dovadă solidă care să susțină acest lucru. Dacă cineva nu reacționează la ce spun ei, dacă cineva pare neatent, plictisit de conversație sau se uită în telefon, ei presupun că este vina lor. Convingerea că trebuie să îi impresioneze pe ceilalți îi determină să creadă că trebuie să fie carismatici, deschiși, interesanți și amuzanți pentru a lăsa o impresie bună.

Dacă întâmpinați această problemă și doriți să diminuați convingerile disfuncționale și sentimentele de nesiguranță, este necesar să apelați la terapie individuală și de grup care vă pot ajuta să vă construiți încrederea în sine, să vă îmbunătățiți abilitățile sociale, precum și noi modalități cu ajutorul cărora să vă simțiți confortabil cu propria persoană.