Despre singurătate

Joi, 20 feb 2020

În general, persoanele care, din diverse motive, au rămas singure, ajung să fie stigmatizate de către ceilalţi, însă singurătatea nu trebuie confundată cu izolarea. În timp ce aceasta din urmă este o stare de spirit negativă, petrecerea timpului singur este o situaţie benefică, o şansă de a explora sinele și de a stimula mintea, o oportunitate de creștere personală.

Vom prezenta câteva abordări psihologice pentru care petrecerea timpului în solitudine ne poate face mai fericiți și mai împliniţi.

Deseori ne limităm la ceea ce gândeşte grupul sau cercul nostru restrâns, astfel pierzându-ne capacitatea de a lua în seamă propria opinie. Un studiu reper de la Harvard arată faptul că, dacă petrecem mai mult timp singuri, vom putea dezvolta mai multă empatie faţă de persoanele cu viziuni diferite faţă de ale noastre, devenind capabili să simpatizăm cu situaţia oamenilor din jurul nostru într-un mod mai sincer și mai profund. Multe studii arată că empatia și ajutorarea celorlalți este un traseu major spre bunăstare și împlinire personală.

Se ştie că, rezilienţa emoţională reprezintă tenacitatea şi capacitatea de a face faţă provocarilor şi de a te reconstrui dupa ce ai trecut peste acestea. Reprezintă capacitatea de a ști că vei supraviețui şi că vei fi în regulă orice ar fi să se întâmple. Este posibil ca alte persoane să nu fie întotdeauna în preajmă pentru a te ajuta, astfel că, petrecând mai mult timp singur, înveţi să te bazezi pe propriile resurse interne, dezvoltându-ţi încrederea în tine.

Când petreci timp singur, poţi face alegeri fără influențe exterioare. Acest lucru te va ajuta să dezvolţi mai multe cunoștințe despre cine eşti ca persoană şi vei deveni mai confortabil în propria ta piele.

După cum spune Eric Klinenberg, sociolog și autor american: “Este ceva foarte eliberator pentru oameni în a fi pe cont propriu. Ei pot stabili controlul asupra modului în care îşi petrec timpul. Astfel, pot reuşi să-şi menţină echilibrul, chiar şi la sfârşitul unei zile stresante.. şi vor experimenta un sentiment de libertate.”