Astenia de primavara

Joi, 16 mai 2019

In psihologie, astenia de primavara este o tulburare adaptiva, care se instaleaza la debutul primaverii si este determinata de lipsa de vitamine sau minerale, dar si de adaptarea la regimul de temperatura şi lumina al primaverii, fiindcă atat corpul, cat si psihicul sunt solicitate.

Semne clinice

Astenia este resimtita ca o stare de slabiciune generala, cu lentoare fizica si psihica, intrucat se insoteste de inhibarea functiilor psihice, scaderea atentiei si de reducerea perceptiilor senzoriale. Modificarile aparute in activitatea  zilnica se refera la: trezirea dificila, lipsa energiei necesare activiatilor cotidiene, scaderea puterii de concentrare. Ulterior pot aparea modificari ale poftei de mancare, dureri musculare si abdominale, palpitatii, cefalee, paloare, cu influenta asupra randamentului scolar sau profesional. Persoana afectata de astenie nu mai este la fel de ordonata, de atenta, de rapida si precisa in rezolvarea unor sarcini.
In acealsi timp apare si astenia psihica care se manifesta prin instabilitate emotionala (persoana trece brusc de la o stare emotionala la alta si simte adesea nevoia sa planga). Alte simptome specifice sunt dispozitia anxioasa si nervoasa, oboseala si scaderea  stimei de sine, neliniste si lipsa de initiativa.

Tratament

Soare si sport

Puteti descoperi ca soarele va poate imbunatati starea de spirit imediat. Sportul ajuta la revigorarea organismului, asa ca profitati de zilele frumoase si insorite si mergeti cu bicicleta sau rolele in parc. Exercitiile fizice sau plimbarile in aer liber stimuleaza secretia de endorfine si ne imbunatatesc starea psihica.

Alimentatie sanatoasa

O alimentatie sanatoasa ne poate ajuta sa ne simtim energici si un aport de vitamine din sucuri de fructe si legume proaspete este un remediu la indemna. Deasemenea consumati  alimente care contribuie la starea de bine:
Bananele conţin triptofan, un tip de proteina pe care corpul nostru o transformă in serotonina - substanta care ne imbunatateste starea de spirit si ne face sa ne simtim mai fericiti.
Spanacul nu numai că ne ofera o porţie generoasa de magneziu, zinc, potasiu, fier, dar ne face si mai fericiti. Spanacul ridică moralul unei persoane astenice la fel de bine ca si ciocolata, insa cu mult mai putine calorii.

Activitati placute

Lectura, teatru, film sau orice activitati care ne produc placere. Zambiti si bucurati-va de viata, de prieteni, de job, de un ceai in compania unei persoane dragi, de aparitia florilor de primavara, de un mic dejun in pat, de reintalnirea cu un vechi prieten. Castigati bunadispozitie si o stare psihica mai buna.

Psihoterapia va poate fi de ajutor, pentru va va ajuta să depasiti momentele dificile legate de trecerea de la iarna la primavera.

Prevenire

Pentru a preveni aparitia asteniei de primavara este nevoie de un program rational de viata si munca in care sa evitam noptile pierdute si abuzurile (de tutun, alcool). Un bun mod de a preveni este stimularea productiei naturale de serotonina si endorfine si, in acest sens, este bine sa ascutam muzica preferata, sa petrecem timp in aer liber, sa ne intalnim cu prietenii. Tinerea unui jurnal de monitorizare a activitatilor zilnice ne va arata cat de multe lucruri facem si nu ne dam seama, ceea ce va duce la o stare de bine si de activare.