Prima zi de scoala sau gradinita – calatoria a inceput!

Sâmbătă, 15 iun 2019

In fiecare an copiii merg la scoala in clasa I sau pentru prima oara la gradinita. In fiecare an parintii se intreaba cum va fi. Copiii si parintii deasemena se lupta sa spuna `La revedere` in fata usii si in fata unei noi etape din viata lor.

Prima zi de scoala sau de gradinita este pentru multi dintre noi o experienta de care ne amintim cu emotie. Este inceputul unei calatorii… Un drum pe care putem pasi fie cu teama si neincredere, fie cu bucurie si entuziam.

Anxietatea noastra, a parintilor, asteptarile pe care le avem atat noi cat si copilul pot crea o stare de disconfort pe care e bine sa o combatem pregatindu-ne din timp pentru acest mare pas.

Astfel, il vom ajuta pe copilul nostru dandu-i  sarcini, si incurajandu-l sa se achite de ele, cu instrucţiuni cât mai clare şi precise, neuitand ca la final sa apreciem pozitiv indeplinirea lor. Autonomia dobandita ii va reprezenta o resursa importanta.

Rutina este extrem de importanta in situatii noi  deoarece actiuni si comportamente cunoscute ne transmit un mesaj de siguranta si ne ajuta sa facem fata mai bine provocarilor.

Cu o saptamana, doua inainte de inceperea scolii implementati o rutina de somn in care copilul se va culca la ora potrivita pentru un somn sanatos si se va trezi conform programului de la scoala.

Familiarizati-l pe viitorul scolar cu scoala, faceti o vizita la scoala si prezentati-I clasa unde va invata, baia, curtea scolii si imprejurimile. Intalniti-va cu doamna invatatoare si lasati-l sa interactioneze cu aceasta, in acest fel mediul scolar devine mai predictibil sis cade nivelul de anxietate.
Faceti din cumparaturile pentru noul an scolar un eveniment special. Va fi un moment de bucurie si incredere atunci cand isi va allege ghiozdanul, caietele si penarul.

Intrebati-l pe copil care sunt  ingrijorarile legate de scoala si colegi. Aduceti-I aminte despre experientele din gradinita sau alte grupuri sociale, in care a fost implicat copilul, faceti o trecere cat mai usoara la noul context si reamintiti-i care sunt resursele personale pe care le are.
De cele mai multe ori il putem incuraja povestindu-i cum a fost pentru noi prima zi de scola, autodezvaluirea il va incuraja sa vorbeasca deschis despre ceea ce simte. Puteti sa ii spuneti despre care erau emotiile dumneavoastra si cum le-ati facut fata, despre ce va bucura cel mai mult la scoala si despre prietenii pe care vi i-ati facut in aceasta perioada.

Vorbiti-i despre scoala cat de frumos puteti. Povestiti intamplari amuzante din viata dumneavoastra de scolar. Copilul trebuie sa fie nerabdator sa inceapa scoala, trebuie sa mearga la scoala cu placere si sa invete de drag. Nu folositi expresii de genul: “Lasa ca incepe scoala si vezi tu atunci!”

Calatoria a inceput, asigurati-l ca veti fi alaturi de el in orice situatie si reamintiti-i cat de multe resurse se afla in interiorul sau!