O sa avem un copil!

Duminică, 9 iun 2019

O sa avem un copil! Este o veste care ne face sa tresaltam de bucurie dar, in aceelasi timp, in mintea noastra apar o multime de intrebari: Oare acum e momentul potrivit? Oare sunt pregatit sa devin tata? Cum o sa se schimbe relatia noastra? Cum o sa fiu ca tata? Toate aceste incertitudini fac parte din tranzitia pe care o facem de la parteneri la parinti si este una dintre cele mai importante experiente.

Se spune ca nu poti intelege cu adevarat schimbarea din viata  ta decat dupa ce ai devenit tata. Schimbarea presupune iesirea din zona de confort si aceasta poate fi dificila chiar si in cazul in care schimbarea pare bineveneita. Un lucru este sigur! Recompensele sunt proportionale cu provocarile.

In ultima vreme exista numeroase oportunitati pentru ca tatii sa participe activ si sa se implice in primii ani de viata ai copiilor lor. Discutand cu tatii care au hotarat asta am constat ca aceasta decizie, pentru unii, s-a bazat pe experientele proprii legate de relatia cu tatal lor pe care si l-ar fi dorit mai apropiat. Altii considera ca a petrece timp cu copii lor reprezinta o optiune mai creativa si distractiva in raport cu alte responsabilitati.

De ce este nevoie pentru a fi un tata bun?

  • Distreaza-te! A fi tata este o mare responsabilitate dar presupune si multe activitati distractive. Arata-i copilului cat de mult te bucuri ca esti tatal lui.
  • Petrece timp cu el! Unii tati doresc sa petreaca timp cu copii lor, doar ca responsabilitatile profesionale si sociale ii impiedica sa faca acest lucru. Cu toate astea, daca nu creezi o legatura intima cu copiii tai atunci cand sunt mici va fi mai dificil sa faci asta cand ei au crescut si nu mai au nevoie de ajutorul si sprijinul tau.
  • Fii un profesor bun! Copii au nevoie sa invete sa deosebeasca binele de rau si vor fi bucurosi sa il vada pe tatal lor demonstrand asta. Ia decizii in fata  lor si explica-le de ce ai luat acea decizie. Vorbeste cu ei despre deciziile pe care le-ai luat in trecut si despre cum te-au afectat acestea. Invata-ti copiii ca e bine sa faci greseli. Toata lumea le face. Important este sa invatam din ele si sa incercam sa nu facem aceeleasi greseli din nou.
  • Arata-i afectiunea ta! Unii barbati se pot simti inconfortabil aratandu-si dragostea, dar fiind afectuos cu copiii tai le arati ca ii iubesti si ei invata de la tine cum sa-si arate afectiunea fata de altii.
  • Arata-i dragoste si respect mamei lor! Respectul reciproc intre parteneri este important pentru copii si atunci cand parintii sunt casatoriti si cand nu. Copiii vor imita comportamentul parintilor lor si cum o vei trata pe mama lor va infuenta modul in care copilul se va pozitiona in relatie cand el insusi va deveni parinte.
  • Seteaza-ti asteptari realiste! Ajuta-ti copilul sa-si inteleaga dorintele si sa-si evalueze capacitatile si limitele. Ajuta-l sa-si stabileasca obiective realizabile si incurajeaza-l sa-si folosesca pe deplin potentialul.

Esti o persoana importanta in dezvoltarea psiho-emotionala a copilului tau, dar multe alte persoane, evenimente sau intamplari isi vor pune amprenta asupra dezvoltarii si evolutiei lui. Asa cum nu poti obtine credite pentru toate punctele forte si pentru toate realizarile copilului tau, asa nu ar trebui sa te invinovatesti pentru toate slabiciunile lui.

Bucura-te de aceasta calatorie si traieste-o din plin!