Ascute-ţi fierăstrăul

Miercuri, 29 iul 2020

“Doi tăietori de lemne merg în pădure pentru o nouă zi de muncă. Primul tăietor de lemne își ia fierăstrăul și se trudește cât de mult poate, toată ziua, neoprindu-se nici măcar pentru un pahar cu apă sau pentru masa de prânz, crezând că, atâta timp cât muncește din greu, el va tăia mai multe lemne și, prin urmare, va câștiga mai mulţi bani. Al doilea tăietor de lemne lucrează de asemenea din greu, dar ia frecvent pauze, așa încât primului tăietor de lemne I se pare că de fiecare dată când se uită la colegul său, acesta se odihnește, bea apă sau se joacă cu fierăstrăul său. Cu toate acestea, grămada sa de lemne pare întotdeauna mai mare și mai înaltă decât a primului tăietor de lemne. Cum e posibil așa ceva?

După ore de muncă neîntreruptă, acoperit de sudoare și aproape de epuizare, primul tăietor de lemne se întrerupe în cele din urmă un minut din munca sa și îl întreabă pe celălalt cum a fost în măsură să taie așa de multe lemne când pare să ia atât de multe pauze. Celălalt tăietor răspunde: „Asta-i simplu. În fiecare oră sau cam așa, mă opresc și îmi ascut fierăstrăul. În acest fel, lama mea este mai bine ascuţită și tăiatul este mult mai ușor!“

Această poveste ilustrează importanţa luării unor pauze în mod regulat pentru a te revigora, revitaliza, odihni și recupera. Odihnirea corpului, a minţii și a spiritului ia într-adevăr timp pentru a „ascuţi fierăstrăul“.

Nu am nicio îndoială că această analogie este la fel de relevantă pentru fericire, așa că, dacă simţi că pânza devine mai tocită (de exemplu, în cazul în care te simţi epuizat, obosit, apatic sau lipsit de motivaţie), atunci oprește-te pentru o perioadă de timp, ascute-ţi fierăstrăul și reîmprospătează-ţi energia fizică și psihică.